eztat

eztat

SEO in de basis

Tegenwoordig hoor je de term SEO steeds vaker voorbijkomen. Dit komt doordat het een heel belangrijk aspect is binnen de online marketing. Heb je geen idee wat SEO is óf wil je graag je basiskennis uitbreiden? Lees dan snel onze blog.

Wat is SEO?

Om te beginnen is het handig te weten wat SEO betekent. SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachineoptimalisatie is in feite alles wat je doet om op organische wijze zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google (of andere zoekmachines) te komen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Er zijn verschillende factoren die hier een rol in spelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • De content op je website.
  • Het technische gedeelte van je website.
  • Domeinautoriteit.
Wanneer je deze drie factoren goed voor elkaar hebt, heb je meer kans op een plekje op de eerste pagina. Het is niet zo dat wanneer dit in orde is, je ook op de eerste pagina blijft staan. Dit moet je blijven onderhouden.

De content op je website

Content? Ja, content. Dit zijn teksten, afbeeldingen en eventuele audio- en videofragmenten die op jouw website staan. Wanneer je teksten schrijft voor op je website, moet je er rekening mee houden dat de juiste zoekwoorden erin terugkomen. Wanneer iemand bijvoorbeeld op zoek is naar een woning in Heerenveen, zoekt hij of zij waarschijnlijk op ‘huis kopen Heerenveen’. Daarom is het belangrijk om dit zoekwoord terug te laten komen in jouw tekst. Maar hoe weet je nu waar men op zoekt en welke zoekwoorden belangrijk zijn? Maak bijvoorbeeld gebruik van SemRush, of Google Zoekwoordplanner. Dit zijn online tools om te ontdekken hoe vaak er op een bepaald zoekwoord gezocht wordt waardoor je altijd zeker bent dat je je tekst focust op het juiste zoekwoord.

Verder is het belangrijk dat er een relevante titel en meta beschrijving wordt gemaakt. Een meta beschrijving is een korte, bondige samenvatting van de inhoud op je webpagina. De titel en meta beschrijving zullen dus te maken moeten hebben met de tekst die is geschreven op de webpagina en het zoekwoord waarop gefocust wordt.

Ook is het belangrijk om relevante koppen te gebruiken. Door relevante koppen te gebruiken, weet de lezer wat hij of zij kan verwachten in de alinea(s), maar ook kan een zoekmachine hierdoor bepalen of jouw tekst relevant is voor het zoekwoord waarop je focust. (Tip: Verdeel je belangrijke zoekwoorden onder in headers. De belangrijkste zoekwoorden zet je in de H1, zoekmachines lezen dit namelijk als de belangrijkste tekst, de iets minder belangrijke woorden in de H2 enzovoort).

Naast teksten en koppen zijn ook afbeeldingen belangrijk. Afbeeldingen die je plaatst voorzie je van een alt-tag. Een alt-tag beschrijft wat er op de afbeelding staat. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen lezen, maar wel tekst. Hierdoor is het erg belangrijk om een goede beschrijving mee te geven aan een afbeelding. Deze beschrijving moet ook weer gericht zijn op het zoekwoord waar jij op gevonden wilt worden. Als je bijvoorbeeld een webpagina hebt over ‘Huis kopen in Heerenveen’, zal je geen alt-tag plaatsen waarin staat ‘Huis in Leeuwarden’.

Technische deel van de website

Het technische deel van jouw website is erg belangrijk om hoog in de zoekresultaten te komen. Denk hierbij aan de laadsnelheid, de doorzoekbaarheid (crawlability), de sitestructuur en de veiligheid. (Tip: met een 10PLUS website van eztat ben je er in ieder geval van verzekerd dat dit allemaal tiptop in orde is 😁).

Laadsnelheid

Niet alleen voor de zoekmachine is het goed als een website snel laadt, ook de gebruiker zal dit zeer op prijs stellen. Wanneer een website slecht laadt, is er de kans groter dat de gebruiker jouw website sneller verlaat. Omdat zoekmachines ook doorhebben dat dit gebeurt, waarderen zij websites die snel laden meer, hierdoor krijgen deze voorrang in de zoekresultaten.

De doorzoekbaarheid

Een zoekmachine maakt gebruik van een crawler. Deze bezoekt, leest, en slaat voortdurend webpagina’s op. Wanneer er door een gebruiker een zoekterm wordt ingevuld in de zoekmachine, worden al deze opgeslagen webpagina’s doorzocht om relevante zoekresultaten aan te leveren aan de gebruiker. Je begrijpt dus al, dat je het deze crawler zo makkelijk mogelijk moet maken om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te verschijnen. Er zijn bepaalde aspecten waarnaar gekeken kan worden om je website zo goed mogelijk doorzoekbaar te maken:

  •  Interne links: met interne links, link je naar andere pagina’s binnen je eigen website waar relevante content opstaat. Een voorbeeld hiervan is om door te linken naar de contact pagina wanneer je aan je websitebezoekers vraagt om contact met je op te nemen. Door interne links te gebruiken weet de zoekmachine dat je een goede sitestructuur hebt opgebouwd.
  • Meta-tags: meta-tags zijn gecodeerde stukjes informatie die vaak bovenaan in een HTML-document staan. Ze worden gebruikt om metagegevens te specificeren. Deze name en content tags zie je als gebruiker niet op de website, maar de zoekmachines lezen deze wél. Hoewel deze tags niet meer heel relevant zijn voor Google of Bing om hoog in de zoekresultaten te komen, zijn ze wel belangrijk voor meta-zoekmachines en lokale zoekscripts. Ook zijn ze handig voor de crawlers waar we het zonet over hadden. Maar dit deel laat je vaak over aan je websitebouwer.

Sitestructuur

Merk jij dat je website nog niet goed gevonden wordt of ben je begonnen met het optimaliseren van je website en kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Een sitestructuur is een opzet die duidelijk weergeeft hoe jouw website in elkaar steekt. Denk hierbij aan welke pagina’s in het menu staan, welke pagina’s hieronder vallen als subpagina’s et cetera. Als deze structuur overzichtelijk is, is dat goed voor je vindbaarheid. Dit komt omdat de zoekmachine de website dan makkelijk kan crawlen (indexeren). Niet alleen voor zoekmachines is de website zo makkelijk te lezen, ook is het veel gebruiksvriendelijker om een duidelijke structuur te hebben voor de gebruiker.

Veiligheid

Een sitestructuur is een opzet die duidelijk weergeeft hoe jouw website in elkaar steekt. Denk hierbij aan welke pagina’s in het menu staan, welke pagina’s hieronder vallen als subpagina’s et cetera. Als deze structuur overzichtelijk is, is dat goed voor je vindbaarheid. Dit komt omdat de zoekmachine de website dan makkelijk kan crawlen (indexeren). Niet alleen voor zoekmachines is de website zo makkelijk te lezen, ook is het veel gebruiksvriendelijker om een duidelijke structuur te hebben voor de gebruiker.

Domein autoriteit

De laatste factor die erg belangrijk is om zo hoog mogelijk in de zoekmachineresultaten te verschijnen, is de autoriteit die jouw website heeft. De autoriteit van jouw website heeft alles te maken met externe links. Dit betekent dat andere (relevante) websites naar jouw website moeten linken.

Wanneer dit gebeurt, denkt de zoekmachine dat je goede en relevante content online hebt staan. Dit is dus ontzettend goed voor jouw positie in de zoekmachineresultaten.

Merk jij dat je website nog niet goed gevonden wordt of ben je begonnen met het optimaliseren van je website en kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Copyright© 2022 eztat bv | Alle rechten voorbehouden
BTW: NL8099.91.718.B0 | KVK: 01091859
Privacybeleid