Prinsjesdag 2022: Wat betekent dat voor de woningmarkt?

Geplaatst: 21 september 2022 2:02 door

Gisteren was het weer zover: Prinsjesdag! Wij – en vele anderen – waren erg benieuwd naar de plannen betreft de woningmarkt en de hoge energieprijzen. In deze nieuwsbrief vertellen wij je in een notendop wat de regering heeft besloten.

Woningzoekers met minimumloon kunnen meer lenen

Zoals iedereen wel weet zijn de prijzen van woningen de laatste jaren flink gestegen. Zo wordt het voor een grote groep woningzoekers steeds lastiger om een woning te vinden. Per 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10%, waardoor woningzoekers met minimumloon meer kunnen lenen.

Einde aan torenhoge energieprijzen

Wat momenteel, logischerwijs, veel stress veroorzaakt bij de consument zijn de torenhoge energieprijzen. De regering wil een prijsplafond instellen, wat betekent dat je met een ‘normaal’ verbruik een bedrag gaat betalen zoals voor de oorlog in Oekraïne. Er wordt op dit moment gesproken over een gasverbruik tussen de 1200 en 1500 kuub en een stroomverbruik tussen de 2500 en 3000 kilowattuur. Wanneer je verbruik hoger is, betaal je voor het restant de actuele prijs.

Meer betaalbare woningen

Er is veel vraag naar betaalbare woningen, maar de bouw daarvan loopt flink achter. Het kabinet maakt daarom vanaf 2023 10 jaar lang € 100 miljoen vrij voor de Woningbouwimpuls. In 2022 ging hier al € 250 miljoen naar toe. Voor investeringen in betaalbare woningen is bijna € 11 miljard beschikbaar.

Extra geld voor verduurzamen woningen van huishoudens

Het kabinet maakt in 2023 en 2024 in totaal € 300 miljoen euro vrij voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dit programma is een meerjarig programma om woningen beter te isoleren. Door dit extra bedrag kunnen meer huishoudens hun woning energiezuiniger maken en zo besparen op hun energiekosten.

Stijging van de huurtoeslag

De huurtoeslag gaat omhoog. Vanaf januari 2023 wordt de huurtoeslag verhoogd met € 16,94 per maand. Hier wordt jaarlijks € 325 miljoen voor vrijgemaakt door het kabinet. Het doel hiervan is om huishoudens met een laag inkomen extra steun te geven in dure tijden.

Oplossing voor spoedzoekers

In 2023 moeten er 15.000 zogenoemde flex- en transformatiewoningen komen. Dit zijn volwaardige woningen die in de fabriek worden gemaakt. Daardoor zijn ze in verhouding snel gebouwd. Hiervoor is € 380 miljoen extra beschikbaar. Ook worden bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoren en zorgvastgoed, verbouwd tot tijdelijke woningen voor lokale spoedzoekers.

Tarief overdrachtsbelasting wordt verhoogd

Om de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers te verbeteren, wil het kabinet de tarieven gaan veranderen. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor beleggers (die niet zelf in de woning gaan wonen) gaat per 1 januari 2023 omhoog van 8% naar 10,4%. Dat is een stijging van 2,4%. De startersvrijstelling blijft gelden. Ook het verlaagde tarief van 2%, dat geldt voor mensen van 35 jaar of ouder die zelf in de woning gaan wonen, blijft gelden.

Copyright© 2022 eztat bv | Alle rechten voorbehouden
BTW: NL8099.91.718.B0 | KVK: 01091859
Privacybeleid

Google-review

Terug naar overzicht

Wij zijn klaar voor jou.

Ben jij klaar voor een boost?

Wil jij de beste positie in jouw werkgebied innemen? Wij komen graag langs om te vertellen hoe we je kunnen ondersteunen. Samen zetten we jouw kantoor in de markt.